the Coffeespiration

Ilman parempaa termiä millään maailman kielellä kuvaamaan luovaa inspiroitumista kahvin pelastamiseksi päädyimme englanninkieliseen termiin #coffeespiration – vapaasti suomennettuna #kahvinnoitus. Termi on koukuttava ja helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. (Et yllättyne, että haluamme julkisuutta missiollemme ja tuet meitä julkaisemalla julkaisujasi sosiaalisessa mediassa tällä termillä.) #coffeespiration #kahvinnoitus termin tulisi soittaa hälytyskelloja ja herättää kaikki kahvivastuullisuuteen samalla voimalla, kuin aamukahvisi tekee keholle ja mielelle joka aamu!

 

Haluamme herättää kahvin ystävät ajattelemaan vastuullisesti. Maukkaan ja laadukkaan kahvikupillisen tuulevaisuus on uhattuna. Ilmaston lämpenemisen, kuivuuden lisääntymisen sekä pölyttävien hyönteislajikkeiden katoamisen vaikutuksesta laadukkaiden kahvilaatujen kasvuolot vaikeutuvat ja kahvista tulee entistä kalliimpi nautintohyödyke.

Climatic Change -lehden tutkimuksen mukaan noin puolet korkealaatuisen kahvin tuottamiseen käytetystä viljelysmaasta voi muuttua tuottamattomaksi vuoteen 2050 mennessä. Toisen – Proceedings of the National Academy of Sciences -organisaation – artikkelin mukaan arvioidaan, että tämän kohtalon voi kokea jopa 88% kahvin viljelysmaasta Latinalaisessa Amerikassa. Voi perhana!

Tämän lisäksi meillä Suomessa – kuten kaikki tietävät – kahvijuoma valmistetaan kahvinkeittimellä valmiiksi pavuista jauhetusta suodatinkahvista. Tämä on ollut mullistava keksintö helpottamaan siirtymää pannukahvista kohti helpompaa kahvinkeittoa. Ongelma vain tämän(kin) apuvälineen kanssa on, että sillä valmistetaan kahvia aina liikaa. Riippumatta siitä, kuka konetta käyttää, valmista kahvijuomaa tulee AINA LIIKAA.

Lopulta suomalaiset kahvin ystävät nyrjäyttävät ranteensa kaatamalla ylijäämäkahvin viemäriin. Anteeksi sarkasmimme, mutta asia on varsin vakava kipeytyneen ”kahviranteen” aiheuttamien sairauspoissaolojen lisäksi. Keskimäärin suomalainen kahvinkuluttaja kaataa vuosittain viemäristä alas 2,5 litraa kahvia, mikä vastaa 150.000.000 kupillista vuodessa. Tämä vastaa vuosittain noin 13% kotitalouksien ruokajätteestä. Tuletko koskaan ajatelleeksi tätä keittäessäsi pannullisen lempikahviasi?

 

No niin, nyt olet jo lukenut niin pitkälle, että tieto ei voi olla lisäämättä tuskaasi, kun kaadat seuraavat ”pannuunpohjat” viemäristä alas… tai heität eltaantuneen avattuna olleen kahvipaketin roskiin. Kannustamme pohtimaan, kuinka paljon vettä ja energiaa käytät yhden kupillisen valmistamiseen kahvinkeittimelläsi sen sijaan, että keittäisit kupillisen vettä ja nauttisit ekologisesti laatukahvia yhden kupin kerrallaan.

Pelottavaa on, että työpaikoilla tämä poisheitetyn kahvin määrä on vieläkin suurempi, 153.000.000 litraa kahvia vuodessa. Kahvikupeiksi muutettuna tämä määrä on… no, järkyttävän paljon! Surullista!

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping